Blog

owoce morza

Jak odpowiednio przygotować owoce morza?

Owoce morza cieszą się w Polsce niemałą popularnością. Serwuje się je nie tylko w restauracjach, ale coraz częściej również i w domach. Przyrządzenie dania z krewetkami, kalmarami czy małżami może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości wcale takie być nie musi. Wystarczy poznać kilka podstawowych zasad właściwego przygotowania, by wydobyć z owoców morza wyjątkowy smak i cieszyć się ich walorami zdrowotnymi. O czym warto pamiętać? Oto kilka naszych wskazówek.

Czytaj więcej

wystawa świeżych ryb

Gatunki ryb w lokalach gastronomicznych

Wyznacznikiem dobrej kuchni jest nie tylko sposób przyrządzenia potraw, ale także jakość użytych składników. W przypadku ryb szczególnie ważne jest, aby były one świeże i pochodziły z odpowiednich źródeł. W niniejszym artykule przedstawiamy gatunki ryb, które są najbardziej popularne w polskich lokalach gastronomicznych.

Czytaj więcej

ryby

Jakie gatunki ryb są uważane za najzdrowsze?

Zapewne wiesz, że ryby są cennym źródłem wartościowych składników odżywczych dla organizmu. Wiele badań wykazało, że ich regularne spożywanie może korzystnie wpłynąć na zdrowie i zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś, które z nich są najzdrowsze? Okazuje się, że ryba rybie nierówna, dlatego w dzisiejszym artykule omówimy trzy gatunki, które wyróżniają szczególne właściwości.

Czytaj więcej

sushi

Jak przygotować ryby do sushi?

Pierwszym skojarzeniem z surową rybą u większości z nas jest bez wątpienia sushi. Jest to jedno z popularniejszych dań kuchni japońskiej, po które chętnie sięgają osoby z różnych zakątków świata. Aby jednak świetnie smakowało, trzeba je przyrządzić w odpowiedni sposób. Niezwykle ważnym etapem jest przygotowanie ryby. Jak to zrobić poprawnie?

Czytaj więcej

wędzone ryby

Które gatunki ryb nadają się do wędzenia?

Ryby są jednym z podstawowych produktów, które powinny się znaleźć w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Oprócz świeżej surowej ryby wiele osób chętnie sięga też po wędzoną. Jest równie dobrym źródłem tłuszczów nienasyconych, minerałów i witamin. Można ją wykorzystywać do sałatek i kanapek, a także dań na ciepło. Które gatunki ryb nadają się do wędzenia?

Czytaj więcej

Ryba w morzu

Jakie gatunki ryb są ważne dla bałtyckiego rybołówstwa?

Ze względu na to, że Morze Bałtyckie cechuje się między innymi niskim zasoleniem i jest zależne od wlewów słonych wód atlantyckich, wyróżnia je ograniczona produktywność. Maksymalne połowy przynosiły około 1 miliona ton ryb rocznie – co było możliwe do osiągnięcia dzięki bogatym zasobom dorszy i śledzi, a także nagłemu wzrostowi nakładu połowowego i rozwoju techniki związanej między innymi z bałtyckim rybołówstwem.

Czytaj więcej

Obróbka ryb

Jak wygląda wstępna obróbka ryb?

Odpowiednia obróbka ryb jest niezwykle ważna: ma istotny wpływ na jakość przygotowanego później posiłku. Kluczowy jest niewątpliwe jej początkowy etap, w ramach którego należy wykonać kilka podstawowych czynności. Jak dokładnie wygląda wstępna obróbka ryb? Jak ją zrealizować we właściwy sposób? Odpowiedzi na te i na wiele innych pytań znajdą Państwo w dalszej części przygotowanego przez nas wpisu.

Czytaj więcej

wędzenie ryb

Metody wędzenia ryb

Wędzone ryby są nie tylko wyjątkowo smaczne i aromatyczne, ale też bogate w niezbędne składniki odżywcze i minerały. Producenci wyrobów rybnych stosują dwie główne metody wędzenia ryb: na zimno i na gorąco. Na czym polega metoda na zimno? A jak wygląda wędzenie ryb na gorąco? Na te pytania odpowiemy w niniejszym wpisie.

Czytaj więcej