Blog

Ryba w morzu

Jakie gatunki ryb są ważne dla bałtyckiego rybołóstwa?

Ze względu na to, że Morze Bałtyckie cechuje się między innymi niskim zasoleniem i jest zależne od wlewów słonych wód atlantyckich, wyróżnia je ograniczona produktywność. Maksymalne połowy przynosiły około 1 miliona ton ryb rocznie – co było możliwe do osiągnięcia dzięki bogatym zasobom dorszy i śledzi, a także nagłemu wzrostowi nakładu połowowego i rozwoju techniki związanej między innymi z bałtyckim rybołówstwem.

Czytaj więcej

Obróbka ryb

Jak wygląda wstępna obróbka ryb?

Odpowiednia obróbka ryb jest niezwykle ważna: ma istotny wpływ na jakość przygotowanego później posiłku. Kluczowy jest niewątpliwe jej początkowy etap, w ramach którego należy wykonać kilka podstawowych czynności. Jak dokładnie wygląda wstępna obróbka ryb? Jak ją zrealizować we właściwy sposób? Odpowiedzi na te i na wiele innych pytań znajdą Państwo w dalszej części przygotowanego przez nas wpisu.

Czytaj więcej

wędzenie ryb

Metody wędzenia ryb

Wędzone ryby są nie tylko wyjątkowo smaczne i aromatyczne, ale też bogate w niezbędne składniki odżywcze i minerały. Producenci wyrobów rybnych stosują dwie główne metody wędzenia ryb: na zimno i na gorąco. Na czym polega metoda na zimno? A jak wygląda wędzenie ryb na gorąco? Na te pytania odpowiemy w niniejszym wpisie.

Czytaj więcej

świeże ryby

Korzyści ze spożywania ryb

Ryby to jeden z niezbędnych elementów zbilansowanej diety każdego człowieka. Są one nie tylko smaczne i aromatyczne, ale i bogate w rozmaite, niezbędne składniki. Ryby to cenne źródło kwasów omega-3, witamin i minerałów. Jakie jest znaczenie ryb w codziennej diecie? Dlaczego warto jeść ryby i jak często powinny one gościć na naszym stole? Na te i inne pytania odpowiemy we wpisie. Zapraszamy!

Czytaj więcej