Blog
Jak odpowiednio przygotować owoce morza?
- Szczegóły
Owoce morza cieszą się w Polsce niemałą popularnością. Serwuje się je nie tylko w restauracjach, ale coraz częściej również i w domach. Przyrządzenie dania z krewetkami, kalmarami czy małżami może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości wcale takie być nie musi. Wystarczy poznać kilka podstawowych zasad właściwego przygotowania, by wydobyć z owoców morza wyjątkowy smak i cieszyć się ich walorami zdrowotnymi. O czym warto pamiętać? Oto kilka naszych wskazówek.
Gatunki ryb w lokalach gastronomicznych
- Szczegóły
Wyznacznikiem dobrej kuchni jest nie tylko sposób przyrządzenia potraw, ale także jakość użytych składników. W przypadku ryb szczególnie ważne jest, aby były one świeże i pochodziły z odpowiednich źródeł. W niniejszym artykule przedstawiamy gatunki ryb, które są najbardziej popularne w polskich lokalach gastronomicznych.
Jakie gatunki ryb są uważane za najzdrowsze?
- Szczegóły
Zapewne wiesz, że ryby są cennym źródłem wartościowych składników odżywczych dla organizmu. Wiele badań wykazało, że ich regularne spożywanie może korzystnie wpłynąć na zdrowie i zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś, które z nich są najzdrowsze? Okazuje się, że ryba rybie nierówna, dlatego w dzisiejszym artykule omówimy trzy gatunki, które wyróżniają szczególne właściwości.
Jak przygotować ryby do sushi?
- Szczegóły
Pierwszym skojarzeniem z surową rybą u większości z nas jest bez wątpienia sushi. Jest to jedno z popularniejszych dań kuchni japońskiej, po które chętnie sięgają osoby z różnych zakątków świata. Aby jednak świetnie smakowało, trzeba je przyrządzić w odpowiedni sposób. Niezwykle ważnym etapem jest przygotowanie ryby. Jak to zrobić poprawnie?
Które gatunki ryb nadają się do wędzenia?
- Szczegóły
Ryby są jednym z podstawowych produktów, które powinny się znaleźć w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Oprócz świeżej surowej ryby wiele osób chętnie sięga też po wędzoną. Jest równie dobrym źródłem tłuszczów nienasyconych, minerałów i witamin. Można ją wykorzystywać do sałatek i kanapek, a także dań na ciepło. Które gatunki ryb nadają się do wędzenia?
Jakie gatunki ryb są ważne dla bałtyckiego rybołówstwa?
- Szczegóły
Ze względu na to, że Morze Bałtyckie cechuje się między innymi niskim zasoleniem i jest zależne od wlewów słonych wód atlantyckich, wyróżnia je ograniczona produktywność. Maksymalne połowy przynosiły około 1 miliona ton ryb rocznie – co było możliwe do osiągnięcia dzięki bogatym zasobom dorszy i śledzi, a także nagłemu wzrostowi nakładu połowowego i rozwoju techniki związanej między innymi z bałtyckim rybołówstwem.
Jak wygląda wstępna obróbka ryb?
- Szczegóły
Odpowiednia obróbka ryb jest niezwykle ważna: ma istotny wpływ na jakość przygotowanego później posiłku. Kluczowy jest niewątpliwe jej początkowy etap, w ramach którego należy wykonać kilka podstawowych czynności. Jak dokładnie wygląda wstępna obróbka ryb? Jak ją zrealizować we właściwy sposób? Odpowiedzi na te i na wiele innych pytań znajdą Państwo w dalszej części przygotowanego przez nas wpisu.
Metody wędzenia ryb
- Szczegóły
Wędzone ryby są nie tylko wyjątkowo smaczne i aromatyczne, ale też bogate w niezbędne składniki odżywcze i minerały. Producenci wyrobów rybnych stosują dwie główne metody wędzenia ryb: na zimno i na gorąco. Na czym polega metoda na zimno? A jak wygląda wędzenie ryb na gorąco? Na te pytania odpowiemy w niniejszym wpisie.