Blog

filetowanie ryby

Na czym polega proces filetowania ryb?

Przygotowanie ryby do sprzedaży wymaga podjęcia kilku istotnych kroków. Wśród nich jest m.in. filetowanie. Filetowanie może odbywać się w sposób ręczny lub zmechanizowany. Obecnie częściej wykorzystuje się do tego odpowiednie maszyny, niemniej sztuka filetowania bazuje na kilku podobnych krokach niezależnie od tego, w jaki sposób jest wykonywana. Na czym konkretnie polega taki proces? W niniejszym artykule objaśnimy go krok po kroku.

Czytaj więcej

grillowanie ryb

Jak odpowiednio grillować ryby?

Grillowanie ryb to sztuka, która od lat cieszy się dużą popularnością. Wbrew pozorom, przygotowanie takiego dania z ryby na grillu nie jest trudne, o ile pamięta się o kilku podstawowych zasadach grillowania ryb. O czym mowa? W niniejszym artykule podpowiadamy, jak przyrządzać ryby na grillu, by były smaczne, soczyste i aromatyczne.

Czytaj więcej

owoce morza na kruszonym lodzie

Popularne rodzaje owoców morza

Owoce morza to nie tylko wyjątkowy przysmak, ale także źródło wielu cennych składników odżywczych. W Polsce coraz więcej osób sięga po te delikatne i aromatyczne produkty, które doskonale sprawdzają się zarówno w codziennym menu, jak i podczas uroczystych kolacji. Jakie są najpopularniejsze rodzaje owoców morza? O tym w naszym dzisiejszym wpisie.

Czytaj więcej

owoce morza

Jak odpowiednio przygotować owoce morza?

Owoce morza cieszą się w Polsce niemałą popularnością. Serwuje się je nie tylko w restauracjach, ale coraz częściej również i w domach. Przyrządzenie dania z krewetkami, kalmarami czy małżami może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości wcale takie być nie musi. Wystarczy poznać kilka podstawowych zasad właściwego przygotowania, by wydobyć z owoców morza wyjątkowy smak i cieszyć się ich walorami zdrowotnymi. O czym warto pamiętać? Oto kilka naszych wskazówek.

Czytaj więcej

wystawa świeżych ryb

Gatunki ryb w lokalach gastronomicznych

Wyznacznikiem dobrej kuchni jest nie tylko sposób przyrządzenia potraw, ale także jakość użytych składników. W przypadku ryb szczególnie ważne jest, aby były one świeże i pochodziły z odpowiednich źródeł. W niniejszym artykule przedstawiamy gatunki ryb, które są najbardziej popularne w polskich lokalach gastronomicznych.

Czytaj więcej

ryby

Jakie gatunki ryb są uważane za najzdrowsze?

Zapewne wiesz, że ryby są cennym źródłem wartościowych składników odżywczych dla organizmu. Wiele badań wykazało, że ich regularne spożywanie może korzystnie wpłynąć na zdrowie i zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś, które z nich są najzdrowsze? Okazuje się, że ryba rybie nierówna, dlatego w dzisiejszym artykule omówimy trzy gatunki, które wyróżniają szczególne właściwości.

Czytaj więcej

sushi

Jak przygotować ryby do sushi?

Pierwszym skojarzeniem z surową rybą u większości z nas jest bez wątpienia sushi. Jest to jedno z popularniejszych dań kuchni japońskiej, po które chętnie sięgają osoby z różnych zakątków świata. Aby jednak świetnie smakowało, trzeba je przyrządzić w odpowiedni sposób. Niezwykle ważnym etapem jest przygotowanie ryby. Jak to zrobić poprawnie?

Czytaj więcej

wędzone ryby

Które gatunki ryb nadają się do wędzenia?

Ryby są jednym z podstawowych produktów, które powinny się znaleźć w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Oprócz świeżej surowej ryby wiele osób chętnie sięga też po wędzoną. Jest równie dobrym źródłem tłuszczów nienasyconych, minerałów i witamin. Można ją wykorzystywać do sałatek i kanapek, a także dań na ciepło. Które gatunki ryb nadają się do wędzenia?

Czytaj więcej