Jakie gatunki ryb są uważane za najzdrowsze?

Zapewne wiesz, że ryby są cennym źródłem wartościowych składników odżywczych dla organizmu. Wiele badań wykazało, że ich regularne spożywanie może korzystnie wpłynąć na zdrowie i zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś, które z nich są najzdrowsze? Okazuje się, że ryba rybie nierówna, dlatego w dzisiejszym artykule omówimy trzy gatunki, które wyróżniają szczególne właściwości.

Dlaczego warto jeść ryby?

rybySpożywanie ryb przynosi liczne korzyści dla zdrowia – to fakt. Przede wszystkim, ryby są bogatym źródłem białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Oprócz tego zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają w regulowaniu poziomu cholesterolu we krwi oraz w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego. Ryby są także bogate w witaminy i minerały, takie jak witamina D, witamina B12, jod czy selen. Co ważne, nie są przy tym wysokokaloryczne, a odpowiednio przyrządzone świetnie sprawdzą się również w jadłospisach osób będących na diecie.

Trzy najzdrowsze gatunki ryb i ich właściwości

Za najzdrowsze gatunki ryb uznaje się te z grupy tzw. ryb tłustych. Wśród tych, które są dostępne w ofercie sieci Delikatesów Rybnych Gadus, szczególną uwagę warto zwrócić na:

  • szprotę,
  • makrelę,
  • śledzia.

Wszystkie te gatunki zawierają największe ilości cennych kwasów omega-3 oraz witamin z grupy B i D. Warto wspomnieć o tym, że witamina D dobrze wpływa na zdrowie kości i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, z kolei witaminy z grupy B m.in. odpowiadają za prawidłową przemianę materii. Każdy, kto chce przestrzegać zasad zdrowego żywienia, powinien zatem włączyć te gatunki ryb do swojej diety.