Które gatunki ryb nadają się do wędzenia?

Ryby są jednym z podstawowych produktów, które powinny się znaleźć w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Oprócz świeżej surowej ryby wiele osób chętnie sięga też po wędzoną. Jest równie dobrym źródłem tłuszczów nienasyconych, minerałów i witamin. Można ją wykorzystywać do sałatek i kanapek, a także dań na ciepło. Które gatunki ryb nadają się do wędzenia?

Łosoś i pstrąg tęczowy 

wędzone ryby

Możemy wyróżnić wiele gatunków ryb, które nadają się do wędzenia. Do najpopularniejszych zaliczamy bez wątpienia łososia, którego często można znaleźć również w ofercie świeżych ryb morskich. Jego tekstura jest delikatna i lekko słona, a ryba najlepiej smakuje pokrojona w cienkie plastry. Będzie świetnym dodatkiem do kanapki z twarożkiem na śniadanie czy kolację. Drugim gatunkiem jest pstrąg tęczowy, który również będzie pasował do kanapek i sałatek.

Jakie inne ryby nadają się do wędzenia? 

Kolejną rybą, która nadaje się do wędzenia, a z pewnością nie każdy o tym wiedział, jest śledź. Charakteryzuje się delikatnym i soczystym mięsem i wyjątkowym aromatem. Aby wydobyć z niego głębię smaku, wystarczy dodać przyprawy i zioła. Osoby, które nie przepadają za śledziem, a chciałyby spróbować wędzonej ryby, mogą wybrać makrelę. Jest bardzo zdrowa. W porcji ryby (100 gramów) znajduje się aż 80% dziennego zapotrzebowania na selen, który odpowiada za poprawną pracę tarczycy, a do tego wspomaga układ odpornościowy.

Smakoszom ryb z pewnością zasmakuje wędzony halibut. Jest delikatny i soczysty, a dobrze uwędzone mięso można rozpoznać po kruchości i białym kolorze. W ofercie wędzonych ryb można znaleźć również karmazyna, który jest dość suchy, a jednocześnie delikatny w smaku. Podobnie jak łosoś i pstrąg dobrze się sprawdzi jako dodatek do pieczywa z serkiem kanapkowym.