Jak przygotować ryby do sushi?

Pierwszym skojarzeniem z surową rybą u większości z nas jest bez wątpienia sushi. Jest to jedno z popularniejszych dań kuchni japońskiej, po które chętnie sięgają osoby z różnych zakątków świata. Aby jednak świetnie smakowało, trzeba je przyrządzić w odpowiedni sposób. Niezwykle ważnym etapem jest przygotowanie ryby. Jak to zrobić poprawnie?

Jaka ryba najlepiej sprawdzi się do przyrządzania sushi? 

sushi

Odpowiednie przygotowanie ryby do sushi jest niezwykle ważne, jednak przed tym trzeba znaleźć produkty dobrej jakości. W tym celu najlepiej poszukać sklepu ze świeżymi rybami w Gdyni lub w innej nadmorskiej miejscowości. Do przygotowania pysznych futomaków, uramaków czy innych rolek warto wybierać:

  • łososia,
  • tuńczyka,
  • rybę maślaną,
  • makrelę,
  • węgorza unagi.

Wykorzystując rybę ze sprawdzonego źródła, można przygotować zarówno rolki sushi, jak i sushi bowl, czyli wersję sushi bez zawijania albo tatara z łososia czy tuńczyka, które świetnie się sprawdzą jako przystawka. 

Przygotowanie ryby do sushi   

Znalezienie dobrej jakości ryby do sushi to już połowa sukcesu. Równie ważne jest jednak to, aby ją odpowiednio przygotować. W pierwszej kolejności trzeba opłukać łososia czy tuńczyka, na następnie delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Wspomniany etap należy oczywiście pominąć w przypadku ryb wędzonych, które również są wykorzystywane do przygotowywania dań kuchni japońskiej. Kolejnym krokiem jest ułożenie ryby na desce do krojenia.

Trzeba ją pokroić w cienkie kawałki o jednakowym kształcie, co ułatwi zawijanie rolek. Gotowe porcje można układać na przygotowanych rolkach z ryżem i innymi dodatkami, na przykład z warzywami, a następnie zwinąć i pokroić. Tak przygotowany przysmak zwykle serwuje się z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi.