Śledź świeży

Jesteśmy wieloletnim dystrybutorem ryb, w tym odławianych z Morza Bałtyckiego świeżych śledzi. Produkt ten jest dostępny w sieci sklepów Gadus, a także na zamówienie, które należy złożyć poprzez kontakt z jednym z przedstawicieli działu sprzedaży hurtowej. Dostarczamy więc śledzie indywidualnym smakoszom ryb, jak również na potrzeby wszelkich przetwórni rybnych, handlarzy i lokali gastronomicznych. Oferujemy śledzie bałtyckie w całości lub poddane wstępnej obróbce, czyli odgłowione, wypatroszone, opcjonalnie wyfiletowane.

 

Walory smakowe i wartości odżywcze świeżego śledzia

Śledź jest rybą, która w polskiej kulturze kulinarnej zajmuje szczególne miejsce. Jest gatunkiem ryby, która zaraz po karpiu kojarzy nam się z Wigilią. Większość Polaków gustuje w charakterystycznym smaku świeżego, wyfiletowanego śledzia, zwłaszcza że można go przyrządzić na dziesiątki różnych sposobów.

Mięso śledzia zaliczane jest do mięs tłustych, lecz mimo to nie jest ono kaloryczne. Ryba ta zawiera głównie dobre dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym cenne kwasy omega-3. Jest też źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego przez organizm białka oraz witamin: A, D, E, B6 i B12. Ponadto śledzie dostarczają żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod.

Dzięki wyżej opisanym właściwościom jedzenie śledzi m.in. wspomaga odporność, reguluje ciśnienie tętnicze, obniża poziom cholesterolu czy zapobiega chorobom serca. Udział śledzia w zbilansowanej diecie wzmacnia też pamięć i koncentrację, jak również wpływa na samopoczucie, działając jako antydepresant.

 

Dystrybutor ryb morskich z Gdyni – świeże ryby prosto z kutra

Poznaj nasze delikatesy rybne!