Flądra świeża
Jako wieloletni dostawca zapewniamy dostęp do wielu gatunków ryb świeżych i wędzonych. Jedną ze stałych propozycji w naszej ofercie są wyławiane prosto z Bałtyku flądry. Świeżą flądrę można zarówno zakupić w sieci naszych delikatesów rybnych, jak i zamówić w ilości hurtowej poprzez biuro w Gdyni. Ryby z naszej oferty, w tym flądry pozyskujemy z zaprzyjaźnionych kutrów, dzięki temu są to produkty spożywcze najwyższej jakości.
Z jakich powodów warto spożywać świeże flądry?
Flądra (lub inaczej stornia) charakteryzuje się białym i delikatnym mięsem o lekko maślanym posmaku. Przez wielu jest uznawana za najsmaczniejszą rybę słonowodną obecną w Bałtyku. Jest też jednym z najpopularniejszych nadmorskich specjałów, serwowanych przez smażalnie ryb wzdłuż całego wybrzeża – od Gdańska po Świnoujście. Smażalnie najczęściej podają tę rybę pod postacią fileta, ponieważ niefiletowana flądra ma sporą ilość ości.
Lubiana za delikatne, soczyste mięso flądra stanowi też cenne źródło witamin i składników mineralnych. Zawiera m.in. witaminy B12, B6, D3, A oraz E. Ponadto jest źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, którego ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować, dlatego powinien przyjmować je z pożywieniem. Świeże flądry dostarczają nam także selen, dzięki któremu organizm lepiej zwalcza infekcje oraz toksyny. Poza tym wraz z flądrą przyjmujemy fosfor, czyli między innymi budulec kości.