Metody wędzenia ryb

Wędzone ryby są nie tylko wyjątkowo smaczne i aromatyczne, ale też bogate w niezbędne składniki odżywcze i minerały. Producenci wyrobów rybnych stosują dwie główne metody wędzenia ryb: na zimno i na gorąco. Na czym polega metoda na zimno? A jak wygląda wędzenie ryb na gorąco? Na te pytania odpowiemy w niniejszym wpisie.

Jak wygląda tradycyjne wędzenie ryb na gorąco?

wedzenie-rybWędzenie ryb na gorąco to popularna metoda ich obróbki. Proces wędzenia na gorąco składa się z trzech, następujących po sobie etapów: suszenia, gotowania i dymienia. Wszystko to poprzedzone jest oczywiście starannym oczyszczeniem, oporządzeniem oraz solankowaniem.

Proces wędzenia ryb metodą na gorąco zajmuje ok. 3-4 godzin. Wędzenie odbywa się w wysokiej temperaturze, sięgającej nawet 70 stopni C. Ryby oraz owoce morza poddane wędzeniu na gorąco, są wyjątkowo aromatyczne i soczyste. Tak przygotowane ryby i owoce morza mogą stanowić podstawę wielu różnorodnych dań.

Jak odbywa się wędzenie ryb na zimno?

Wędzenie ryb na zimno, w odróżnieniu od wędzenia na gorąco, odbywa się w znacznie niższej, bo nieprzekraczającej 30 stopni, temperaturze. Proces ten trwa około 10-11 godzin. Ryby wędzone na zimno wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Warunki towarzyszące wędzeniu na zimno umożliwiają dłuższy okres przechowywania – w porównaniu do ryb wędzonych na gorąco.