Korzyści ze spożywania ryb

Ryby to jeden z niezbędnych elementów zbilansowanej diety każdego człowieka. Są one nie tylko smaczne i aromatyczne, ale i bogate w rozmaite, niezbędne składniki. Ryby to cenne źródło kwasów omega-3, witamin i minerałów. Jakie jest znaczenie ryb w codziennej diecie? Dlaczego warto jeść ryby i jak często powinny one gościć na naszym stole? Na te i inne pytania odpowiemy we wpisie. Zapraszamy!

Dlaczego warto jeść ryby?

swieze-rybyProducenci ryb oferują szeroki wybór produktów: od ryb świeżych, przez mrożone, po ryby wędzone. W naszym sklepie rybnym w Gdyni znajdziemy zarówno ryby całe, tusze rybne, filety, jak i ryby w kawałkach. Jakie korzyści – poza doskonałymi walorami smakowymi, płyną ze spożywania ryb? Dlaczego ryby stanowią niezbędny element jadłospisu?

Ryby to niezbędny element zbilansowanej diety, a także główne źródło cennych kwasów omega-3, które nie tylko pozytywnie wpływają na prawidłową pracę układu krążenia, zapobiegając nadciśnieniu, ale też obniżają poziom tzw. złego cholesterolu, działają przeciwzapalnie i poprawiają odporność.

Ryby bogate są w rozmaite witaminy: zawarta w mięsie ryb witamina D odpowiada m.in. za mocne kości i zdrowe zęby, a także wspiera odporność. Witamina A z kolei, odpowiada za zdrowie oczu i kondycję skóry, witamina E zaś, wzmacnia naczynia krwionośne. Ryby stanowią ponadto cenne źródło witamin z grupy B (przede wszystkim B12), a także białka i składników mineralnych, takich jak: selen, żelazo i jod (w przypadku ryb morskich).

Jak często należy jeść ryby?

Ryby to ważny składnik zrównoważonej diety. Ze względu na zawarte w nich składniki mineralne, witaminy oraz cenne kwasy omega-3, powinny one stanowić obowiązkowy element naszego jadłospisu. Specjaliści od żywienia zalecają, by jeść ryby przynajmniej 2-3 razy w tygodniu.